Van Toen Naar Toekomst

De buurttuin begon in 2018 met een buurvrouw die wilde kruiden aan het plukken was op het grasveld. Vanuit daar ontstond het idee om met buurtbewoners een initiatief op te starten vóór en mét de wijk. SurPlus en een kernteam aan vrijwilligers kwamen bijeen, droomden over de toekomst en begonnen te bouwen…het echte pionierswerk.

In de prille lente van 2019 werd het Tiny Forest aangeplant door kinderen uit de buurt.

In 2020 kwam Leonie met haar Paradijstuin overgevlogen en bracht kleur in de buurttuin!

Er kwam een cirkel van boomstammetjes en perenboompjes…

In de winter van 2021 ging de schop in de grond voor de andere percelen. In maart startten de eerste tuinders, de wind teisterde de open vlakte, het was guur, open en naakt.

In de opstartfase was er nog veel onkruid, werden er soms nog dingen kapot gemaakt, misten we een courgette of werden zonnebloemen met bossen weggeplukt. We hebben veel vergaderd, tegenslagen verwerkt en doorgebouwd. Projecten mislukt, oogst is opgevroten door de slakken, bloed, zweet en tranen… maar wij zijn er nog steeds. Er was overlast van de parkeerplaats-gebruikers, maar met een goed gesprek werd veel gewonnen ‘We doen dit samen en daar hoor jij ook bij, al is het met een glimlach zodat ik weer door kan gaan’. Dat was een nieuw een vreemd concept, ongekend.

Die fijne gesprekjes zijn er nog steeds en maken de tuin juist zo toegankelijk. Als je terug kijkt naar de foto’s hebben we zoveel overwonnen. Dank aan PCP die het water voor het eerste jaar heeft verstrekt (!), de wijkpolitie die beschikbaar was, de fondsen, gemeente en Norbert die geloofden in een groter idee van een project wat nog nauwelijks zichtbaar was. Dank aan alle vrijwilligers die toen de buurttuin tot leven hebben gebracht, maar er nu niet meer bij (kunnen) zijn.

De groep vrijwilligers en tuinders groeide…het wordt gezellig, steeds meer mensen willen erbij zijn. Educatie in de natuur, uitleg aan wethouders, interviews en gemeente Breda die uitgedaagd werd om mee te gaan in het ontwikkelingsproces.
Het is eigenlijk net als een zaadje; nadat ze ontkiemd is heeft het heel veel zorg en aandacht nodig zodat je later onder een grote stevige boom kunt uitrusten.

2022: de buurttuin broeit, bloeit en zelfs de prullenbak stroomt wel eens over… allemaal tekens van de bezigheid in de buurttuin. Ondertussen is er water en zijn er compostbakken bijgekomen, hekken verzet. De basis wordt sterk. De wortels van de buurttuin zijn verankerd. Iedereen oogst een beetje mee door de Brabantse Keukentuin gezellig te maken.

ARCHEOLOGIE

Onder het grasveld tussen verzorgingstehuis en seniorenflats loopt een oud middeleeuws weggetje. Parallel aan de Heusdenhoutsestraat liep de akkerweg “het Kantstraatje” langs verschillende boerderijen. Ook op de kop van de buurttuin met de ingang van Voetbalvereniging PCP heeft ooit een boerderij gestaan met grote bomen, vertelde een voorbijganger eens. Ook vinden wij geregeld potscherven en stukjes keramiek. Super leuk om zo in verbinding te zijn met het gebied, alsof de levenslijnen weer met elkaar verbonden worden en samen de toekomst ingroeien.

oor van een pot uit de late bronstijd/vroege ijzertijd (1100-500 vChr)

> lees meer bij Erfgoed van Breda