Flora & Fauna

In de Brabantse Keukentuin komen wij allerlei kruipers, vliegers, gravers en andere interessante dingen tegen die wij hier met jullie delen. Misschien zie jij ze dan ook!

Bio-divers en Biodiversiteit:
Door de biodiversiteit te verhogen krijgen wij een gezonde flora en fauna in de Brabantse Keukentuin in Breda. Onze Buurttuin draagt bij aan het initiatief om Breda groener te maken.

Mest & Compost

In de hoek naast de parkeerplaats hebben wij onze natuurlijke recycle voorraad. Mest en compost.

Mest is die heerlijke stinkende bende vol met wormen die in het komende seizoen de paardenpoep omzetten in goudeerlijke voeding voor op de moestuinen. Deze voeding hebben groentes nodig om extra te kunnen groeien. Moestuinieren vraagt méér van de bodem dan een verwilderd stukje natuur. Daarnaast gebruiken wij ook Mulchen, dat is het ver-composteren van blad wat wij op de grond laten liggen. Dit wordt de nieuwe bodemlaag bordenvol voeding. Daarnaast werkt het ook als een soort ‘zonnebrand’ bij hitten, want de grond is goed afgedekt en het vocht zal niet zo snel ontsnappen. Dit is ook de reden dat wij met houtsnippers op paden werken.

Alles wat over is gaat op de composthoop. Deze wordt ieder jaar omgezet tot voeding voor op de tuin. Hier mag geen ander vuil of afval in terechtkomen, want wij doen álles BIOLOGISCH.

Water

Door vaste planten, mulch-technieken en houtsnipperpaadjes wordt zoveel mogelijk water in de grond vastgehouden. Op die manier hoeft er in een droog seizoen maar weinig bewatert te worden. De tuin maakt gebruik van grondwater, maar let op in de zomer want juist de bomen maken van dit grondwater gebruik om ons van schaduw en frisse lucht te kunnen voorzien.
Er is helaas geen drinkwateraansluiting in de tuin.