BUURTTUIN

Buurtbewoners werken vrijwillig aan een groener Breda!

De Brabantse Keukentuin is een initiatief van buurtbewoners. Samen met Gemeente Breda en SurPlus is er een plan gemaakt met een eigen unieke wijkdeal. De tuinders (buurtbewoners) hebben ieder een eigen tuintje die zij onderhouden, de oogst is voor hen in ruil voor het werk dat zij verzetten om deze eerste openbare buurt-moes-tuin. Maar het zicht, beweging, sociale contacten en educatie is van iedereen. Door fondsgeld aan te vragen hebben de tuinders meerder projecten gerealiseerd, zoals de container, materialen, water, mest en houtsnippers en onlangs de bouw van compostbakken. Op die manier groeit de tuin zelf ook. Samen met bomen en struiken wordt zij steeds volwassener. Al het werk in de tuin wordt gedaan door vrijwilligers, door wijkbewoners, buren. En daar zit nu juist de kracht in.

Door meer natuur beschikbaar te maken nemen het aantal wandelaars in de buurttuin toe. Er zijn vaste bezoekers die de tuin toegevoegd hebben aan hun route, zij die een wandelingetje met de hond in de ochtend maken, kinderen op weg naar voetbal, ouderen die even een frisse neus en een praatje komen halen. Ook vinden er geregeld kinderworkshops plaats in de Buurttuin, Paradijstuin en het Tiny Forest. Dat alles maakt de tuin zo levendig. Samen zorgen wij voor een nieuwe groene en gezonde buitenruimte en dat is goed voor iedereen, voor de toekomst.

“Er kwam eens een klein meisje aan de hand van haar vader over het pad gelopen. Ik heb haar gevraagd of zij een worteltje wilde komen trekken in mijn tuin. Toen een diep oranje knoeperd uit de donkere aarde naar boven kwam, zag je gewoon de magie van haar gezichtje af schijnen. Eten komt uit de natuur, daar doen wij dit voor.” Liedewij

“Mensen vragen ook wel eens, ‘wat is dat?’ en dan is het super leuk om ze een blad van een kool of zaden van anijs mee te geven.” Je kunt hier ook frambozen langs het hek plukken. Fantastisch is het om mensen daar even voor te zien stilstaan.

Ieder jaar zijn er een aantal activiteiten waar je als buurtbewoner bij kunt aansluiten. Iemand die helpt met thee inschenken, of even op het vuurtje let waar de soep op wordt gekookt. Een voorstelling of kinderspeurtocht, een lezing of muzikale voordracht is ook mogelijk. Bespreek dit graag even met ons.

Burendag altijd in september

Wil jij ook graag een tuintje? Af en toe is er verloop. Als er iets vrijkomt laten wij het je dan weten. Als er genoeg animo is om een nieuwe groep op te straten dan kunnen wij jullie in contact brengen met Gemeente Breda.

Activiteiten

Bent u bij ons in de tuin of komen uw kinderen spelen, dan blijft u zelf verantwoordelijk voor uw zelf, uw kinderen en uw spullen. Wij kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. U participeert vanuit vrije wil. De buurttuin is een openbare ruimte. De tuinders maken deze plek beschikbaar zodat er plezier en ontmoeting kan plaatsvinden.