De Brabantse Keukentuin

Buurtbewoners werken vrijwillig aan een groener Breda!

Samen met Gemeente Breda en SurPlus is in 2018 een plan gemaakt met een eigen unieke wijkdeal. De tuinders (buurtbewoners) hebben ieder een eigen tuintje die zij onderhouden, de oogst is voor hen in ruil voor het werk dat zij verzetten. Maar het zicht, beweging, sociale contacten en educatie is van iedereen. Door fondsgeld aan te vragen hebben de tuinders meerder projecten gerealiseerd, zoals de container, materialen, water, mest en houtsnippers en onlangs de bouw van compostbakken. Op die manier groeit de tuin zelf ook. Samen met bomen en struiken wordt zij steeds volwassener. Al het werk in de tuin wordt gedaan door vrijwilligers, door wijkbewoners, buren. Een krachtige samenwerking!

Door meer natuur beschikbaar te maken nemen het aantal wandelaars in de buurttuin toe. Er zijn vaste bezoekers die de tuin toegevoegd hebben aan hun route. Ze maken een wandelingetje met de hond in de ochtend, kinderen komen langs op weg naar voetbal, ouderen die even een frisse neus en een praatje komen halen. Ook vinden er geregeld kinderworkshops plaats in de Buurttuin, Paradijstuin en het Tiny Forest. Dat alles maakt de tuin zo levendig. Samen zorgen wij voor een nieuwe groene en gezonde buitenruimte en dat is goed voor iedereen, voor de toekomst.

Als wij beginnen met dit plekje in Breda leuker, mooier, gezonder én gezelliger te maken, dan hopen wij dat jullie dit óók willen doen. Dit kan door eens langs te komen, iets prettigs uit te wisselen en samen deze plek groener en gezonder te maken. Wil je bij jullie een soortgelijk project beginnen met buurtbewoners, super leuk! Misschien kunnen wij je op weg helpen.

Een mooie plek groeit door liefde en aandacht. Daarom is het fijn om in deze buitenruimte te zijn. Door dit te ervaren krijg je een stukje natuurlijk-geluk mee, een inspiratie die maakt dat jij zorg draagt voor de natuur. Een natuur in balans maakt de omgeving gezonder. Deze kennis over de natuur en gezondheid deel jij met anderen. Neem je kinderen en vrienden mee en kom op bezoek…bij je buren 😉 bij ons in de buurttuin!

Om het samen mooi en leuk te houden zorgen de tuinders voor een leuke plek en willen wij aan jullie vragen om op de paadjes te blijven en niets te plukken uit een tuintje. Langs het verharde middenpad staan bessenstruiken waarvan geplukt mag worden. Als er over is delen wij graag zelf uit, of kun je een groente met briefje vinden langs het middenpad.

Bent u bij ons in de tuin of komen uw kinderen spelen, dan blijft u zelf verantwoordelijk voor uw zelf, uw kinderen en uw spullen. Wij kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. U participeert vanuit vrije wil. De Brabantse Keukentuin is een openbare ruimte. Ruim uw afval op en wilt u iets geven, bespreek dit dan met ons zodat wij kunnen bepalen of dit ook een plekje in de tuin kan krijgen en er geen onnodige spullen gaan rondslingeren.

“Er kwam eens een klein meisje aan de hand van haar vader over het pad gelopen. Ik heb haar gevraagd of zij een worteltje wilde komen trekken in mijn tuin. Toen een diep oranje knoeperd uit de donkere aarde naar boven kwam, zag je gewoon de magie van haar gezichtje af schijnen. Eten komt uit de natuur, daar doen wij dit voor.”

“Mensen vragen ook wel eens, ‘wat is dat?’ en dan is het super leuk om ze een blad van een kool of zaden van anijs mee te geven.” Je kunt hier ook frambozen langs het hek plukken. Fantastisch is het om mensen daar even voor te zien stilstaan.”

Wil jij ook graag een tuintje? Af en toe is er verloop. Als er iets vrijkomt laten wij het je dan weten. Als er genoeg animo is om een nieuwe groep op te straten dan kunnen wij jullie in contact brengen met Gemeente Breda.

WordPress PopUp