Tiny Forest

Een minibosje in de stad, hoe ziet dat eruit dan? Nou…zo!

Een Tiny Forest (klein bos) is een concept waarbij door onderlinge concurrentie van de bomen deze nog harder omhoog gaan groeien en er dus in korte tijd een dicht bos-je ontstaat. De bomen die het niet redden en alle herfstbladeren zorgen voor een duurzame humus laag, waar het bos weer zijn eigen voeding uit haalt.

Het Tiny Forest Brabantpark ligt in de Brabantse Keukentuin, een buurttuin aan de Lage Kant in Breda. Neergezet door IVM en eigendom van Gemeente Breda. Met trots zeggen wij erbij dat dit het éérste Tiny Forest is van Breda. De boompjes van 50cm die in 2019 zijn geplant staan er nu bij als echte trotse bomen. Als je binnenstapt waan je je echt in een andere wereld, groen, natuur. Met binnenin een kleine open plek met boomstammen, waar gebruikt van kan worden gemaakt als buiten vergaderplek of buiten klaslokaal.

In de lente van 2022 was het bosje sterk genoeg, het hek mocht weg. Een deel staat er nog omheen, de rest is gebruikt om de buurttuin verder mee aan te duiden. Het Tiny Forest is daarmee helemaal in de buurttuin betrokken. Nu is het nog wachten op kleine paadjes die kriskras door het bosje gaan, op zoek naar kersen, aalbessen, zwarte- en kruisbessen.

Ook wonen hier de egeltjes en heeeeel veel soorten insecten en andere kriebelbeestjes. Voor hen hebben we bij de watertank verschillende waterbakjes staan. Het bosje slaat zicht goed door de warme en vooral droge zomer van 2022 heen. Door natuurlijke schaduw verdampt er niet teveel vocht.

zomer 2022