Tiny Forest

Een minibosje in de stad, hoe ziet dat eruit dan? Nou…zo!

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest (klein bos) is een concept waarbij door onderlinge concurrentie van de bomen deze nog harder omhoog gaan groeien en er dus in korte tijd een dicht bos-je ontstaat. De bomen die het niet redden en herfstbladeren zorgen voor een duurzame humus laag, waar het bos weer zijn eigen voeding uit haalt.

Het Tiny Forest Brabantpark ligt in de Brabantse Keukentuin, een buurttuin aan de Lage Kant in Breda. Neergezet door IVM en eigendom van Gemeente Breda. Met trots zeggen wij erbij dat dit het éérste Tiny Forest is van Breda. In 2019 zijn de boompjes van 50cm geplant. In het midden is een open plek met boomstammen, waar gebruikt van kan worden gemaakt als buiten vergaderplek of buiten klaslokaal.

In de lente van 2022 was het bosje sterk genoeg, het hek mocht weg. Een deel staat er nog omheen, de rest is gebruikt om de buurttuin verder mee aan te duiden. Het Tiny Forest is daarmee helemaal in de buurttuin betrokken. Nu is het nog wachten op kleine paadjes die kriskras door het bosje gaan, op zoek naar kersen, aalbessen, zwarte- en kruisbessen.

zomer 2022

Tiny Forest 5 jaar oud

Nu het hek om het bos verplaatst is naar elders in de tuin, heb je echt het gevoel in contact te kunnen zijn met de natuur. Het bosje straalt al zijn eigen gevoel uit, daar kun je zo in lopen en het ervaren. De bankjes zijn van plek veranderd, zodat je nu heerlijk in de zon kunt genieten met zicht over het hele tuinpad.