
In de Brabantse Keukentuin komen wij allerlei kruipers, vliegers, gravers en andere interessante dingen tegen die wij hier met jullie delen. Misschien zie jij ze dan ook!
Bio-divers en Biodiversiteit:
Door de biodiversiteit te verhogen krijgen wij een gezonde flora en fauna in de Brabantse Keukentuin in Breda. Onze Buurttuin draagt bij aan het initiatief om Breda groener te maken.
Mest & Compost
In de hoek naast de parkeerplaats hebben wij onze natuurlijke recycle voorraad. Mest en compost.
Mest is die heerlijke stinkende bende vol met wormen die in het komende seizoen de paardenpoep omzetten in goudeerlijke voeding voor op de moestuinen. Deze voeding hebben groentes nodig om extra te kunnen groeien. Moestuinieren vraagt méér van de bodem dan een verwilderd stukje natuur. Daarnaast gebruiken wij ook Mulchen, dat is het ver-composteren van blad wat wij op de grond laten liggen. Dit wordt de nieuwe bodemlaag bordenvol voeding. Daarnaast werkt het ook als een soort ‘zonnebrand’ bij hitten, want de grond is goed afgedekt en het vocht zal niet zo snel ontsnappen. Dit is ook de reden dat wij met houtsnippers op paden werken.
Alles wat over is gaat op de composthoop. Deze wordt ieder jaar omgezet tot het, ook met wormen en ander micro-organisme, tot voeding voor op de tuin is omgezet. Hier mag geen ander vuil of afval in terechtkomen, want wij doen álles BIOLOLGISCH.

Water
Door vaste planten, mulch-technieken en houtsnipperpaadjes wordt zoveel mogelijk water in de grond vastgehouden. Op die manier hoeft er in een droog seizoen maar weinig bewatert te worden. De tuin maakt gebruik van grondwater, maar let op in de zomer want juist de bomen maken van dit grondwater gebruik om ons van schaduw en frisse lucht te kunnen voorzien.
Er is helaas geen drinkwateraansluiting in de tuin.
Foto’s van diertjes in onze tuin





Er zijn ook konijnen gespot en veel kouwtjes. Die zwarte vogels die alle pollen gras eruit trekken op zoek naar een sappige larve (meestal die van de meikever). Die kouwtjes zijn overigens beschermd…en net als de spreeuwen in Brabantpark maken zij het behoorlijk bont.


Er zijn ook eetbare bloemen, maar die moet je wel echt goed weten. Pluk zelf nooit iets uit de natuur wat je niet kent. Maar je kunt het natuurlijk wél even aan ons vragen 🙂
