Flora & Fauna

In de Brabantse Keukentuin komen wij allerlei kruipers, vliegers, gravers en andere interessante dingen tegen die wij hier met jullie delen. Misschien zie jij ze dan ook!

Bio-divers en Biodiversiteit:
Door de biodiversiteit te verhogen krijgen wij een gezonde flora en fauna in de Brabantse Keukentuin in Breda. Onze Buurttuin draagt bij aan het initiatief Breda Stad in een Park om Breda groener te maken.

Heel veel verschillende soorten bijen, solitaire bijen en andere bestuivers bezoeken onze bloemen. Op de nabijgelegen kindermoestuin staat een bijenkast. Bijen vliegen tot wel 3 kilometer om op zoek te gaan naar voedsel, dus veel kans dat je hier een bijtje van ver tegen komt met stuifmeelsokjes aan.
In het Tiny Forest vind je ook vruchten, zoals deze kruisbes. De rijpe bes bevat vezels, vitamines en mineralen. Verder worden er nog heel veel meer goede gezondheidsversterkende eigenschappen aan deze bes toegekend. Super tof toch z’n inheemse superbes!
Biodiversiteit in de Brabantse Keukentuin
Voor de durfals onder ons, de zaden van de grote brandnetel behoren tot de superfoods.
Wel een aantal egeltjes. Zij eten graag slakken (dat komt goed uit) maar houden niet van herrie en dus verschuilen zij zich het liefste overdag in een bosje.
In de natte lente van 2022 hadden wij hééél veel slakken…joekels!

Er zijn ook konijnen gespot en veel kouwtjes. Die zwarte vogels die alle pollen gras eruit trekken op zoek naar een sappige larve (meestal die van de meikever). Die kouwtjes zijn overigens beschermd…en net als de spreeuwen in Brabantpark maken zij het behoorlijk bont.
Naast het watervat hebben we een drinkplaatsje aangemaakt. Tijdens de droge zomer merkten wij dat heel veel dieren op zoek zijn naar drinkwater.
Hele mooie en veel verschillende vlinders zoeken met hun krultong de bloemenharten af.

Er zijn ook eetbare bloemen, maar die moet je wel echt goed weten. Pluk zelf nooit iets uit de natuur wat je niet kent. Maar je kunt het natuurlijk wél even aan ons vragen 🙂
Een wespennest aan de binnenkant van onze container opslagplaats is netjes verwijderd en in de natuur terug gezet.
Verstoppertje!
Rupsjes. groene, bruine, streepjes en met de mooiste jasjes aan. Rupsen vinden de meeste mensen niet fijn omdat ze graag van bloedgroen houden. Vlinders vinden ze dan weer schitterend. In onze buurttuin is er plaats voor allemaal…(behalve op mijn kool nee toch hahaha)!
De buurtkat. Op zoek naar een slokje water en daarna weer door jagen naar een muis. Er is altijd wat te doen in de tuin. We zien kat iedere dag rondsjouwen, luieren en kattestreken uithalen.
En hondenpoep…of uitgepoepte sokken, jakkes, brrrr, die zien wij liever niet.